Het is inmiddels een goede gewoonte van mij geworden om ‘s avonds wat extra te koken zodat ik de volgende dag snel een gezonde lunch kan maken. Zoals ik wel vaker heb gedeeld, zijn gare afgekoelde krieltjes goede voeding voor je gezondheid. Door het proces van koken en daarna laten afkoelen, bevatten de aardappelen zogenaamd resistent zetmeel. Er worden taaie zetmeel ketens gevormd die in de dikke darm terecht komen en een voedingsbodem geven aan goede bacteriën.

Deze goede bacteriën kunnen het resistent zetmeel omvormen tot Korte Keten Vetzuren (boterzuur) en dat is een belangrijke energie bron voor de energie centrales (mitochondriën) van onze cellen van de darmwand. Hoe beter deze gevoed worden, hoe beter onze weerstand en onze spijsvertering.

Gezonde darmen is de basis voor veel energie, een goede weerstand en hormonale balans.

Deze afgekoelde krieltjes (of rijst) sperziebonen hazelnoot salade is dus een gezonde keuze!

 

Wat heb je nodig voor deze krieltjes sperziebonen salade:

  • 150/200 gram gare afgekoelde krieltjes (met schil)
  • 150/200 gram sperziebonen (gestoomd)
  • 2 el hazelnoten
  • 2 el zwarte olijven
  • verse peterselie of basilicum
  • olijfolie extra vierge (3 el)
  • 1 el citroensap of een azijn naar keuze
  • p&z
  • optioneel voor extra eiwitten en vetten: een gekookt ei en/of wat ansjovis

 

Hoe maak je deze salade:

Meng de krieltjes, sperziebonen, hazelnoten, zwarte olijven. Maak een vinaigrette van de olijfolie, citroensap/azijn, p&z. Je kunt er eventueel een klein knoflook teentje door doen. Roer de vinaigrette door de salade. Breng eventueel verder op smaak met p&z en de verse kruiden.

 

 

× Klik hier voor een vraag via WhatsApp