Ik heb weer een heerlijke aardappel salade gemaakt. Deze keer met artisjok. Makkelijk en super gezond omdat afgekoelde aardappelen een stof bevatten dat een positief effect heeft op je (darm)slijmvliezen en dus je weerstand (een goed immuunsysteem begint bij gezonde darmen 😊). Deze stof heet resistent zetmeel, een zogenaamd prebiotische stof.

Wat is prebiotica en waarom is dit gezond voor je?

Prebiotica zijn niet verteerbare vezels, die de groei en de activiteit van gezonde darmbacteriën stimuleren, en daardoor je gezondheid bevorderen. Deze niet verteerbare vezels worden in de darmen omgevormd tot korte keten vetzuren die een belangrijke energie bron zijn, en cruciaal zijn voor de juiste zuurgraad in de darmen.  Als de zuurgraad uit balans raakt, ontstaan er darmklachten en kun je minder goed je spijs verteren.

 

Het effect van een goede darmgezondheid  beperkt zich trouwens niet alleen tot de darmen. Ook je brein en je hormonen hebben hier profijt van.

 

Wat heb je nodig voor deze aardappel salade:

  • 400 g afgekoelde krielaardappeljes (ook lekker met de helft zoete aardappel)
  • 6 tot 8 artisjokharten 
  • 10 zwarte kalamata olijven
  • 2 el kappertjes
  • halve rode ui
  • 90 ml milde olijfolie
  • azijn naar keuze 30 ml
  • verse basilicum (15 g)
  • evt. wat honing
  • p&z

 

Hoe maak je het:

Zorg dat je van tevoren al krielaardappeltjes hebt gaar gestoomd en in de koelkast hebt laten afkoelen. Ik maak een aardappelsalade vaak als ik aardappels over heb van de avondmaaltijd de dag ervoor. Neem 6 tot 8 artisjokharten en snij deze in hapklare grootte. Snipper de rode ui. Snij de olijven in 4 stukken. Meng dit door elkaar.

Maak een basilicum dressing:

Gebruik alleen de blaadjes van de basilicum en blender dit even met de staafmixer samen met de azijn, een snuf zout en evt een tl honing. Voeg dan de olijfolie toe en blend goed door elkaar. Proef of de smaak goed is, en voeg evt. wat zout, peper of nog wat honing toe. Doe 3 el van deze dressing door de aardappelsalade. Breng eventueel de salade nog wat verder op smaak met wat peper.

 

× Klik hier voor een vraag via WhatsApp