Orthomoleculaire geneeskunde

 

Waarom ontstaan bepaalde klachten? Waarom heeft de ene vrouw wel (hormonale) klachten en de andere niet? Hoe ontstaan symptomen en gezondheidsklachten?

 

Symptomen en gezondheidsklachten ontstaan als processen in ons lichaam uit balans raken. Alleen al een tekort aan vitamine C of Magnesium kan er bijvoorbeeld al voor zorgen dat er honderden processen in ons lichaam niet meer optimaal kunnen verlopen.

 

Het is niet moeilijk voor te stellen dat tekorten aan meerdere voedingsstoffen op den duur merkbaar gevolgen hebben voor je gezondheid.

Niet alleen tekorten aan voedingsstoffen maar ook chronische stress of te weinig (of te veel) beweging kan ervoor zorgen dat hormonale en andere lichaamsprocessen uit balans raken. Op den duur kan dit leiden tot gezondheidsklachten.

 

Klachten als vermoeidheid, last van je darmen, hoge bloeddruk, hoog cholesterol, slecht slapen, hoofdpijn, slechte concentratie, stijfheid, trage schildklier, PMS, PCOS, vleesbomen, niet kunnen afvallen zijn indicaties dat je lichaam uit balans is. Het zijn signalen van je lichaam dat je iets zult moeten veranderen in je leven. Een verandering die je vanaf vandaag al kunt doorvoeren, is een verandering in je leefstijl. Een leefstijl die bij je past en die je energie gaat opleveren waardoor je je weer fit en in balans voelt.

 

De keuze die je maakt vandaag kan grote verbeteringen voor je gezondheid opleveren voor de rest van je leven.

 

Wat betekent orthomoleculair?

 

De term orthos komt uit het Grieks en betekent juist, recht, goed of gezond. Moleculair heeft betrekking op molecuul. In de orthomoleculaire geneeskunde maakt men gebruik van de kennis uit de biochemie, waarbij de celstofwisseling ontrafeld wordt. Op celniveau (onze bouwstenen) wordt onderzocht wat de werking is van de microvoedingsstoffen (vitaminen, mineralen, sporenelementen en andere plantenstoffen) en macrovoedingsstoffen (koolhydraten, eiwitten en vetten) in ons lichaam om een goede gezondheid in stand te houden.

 

In de orthomoleculaire therapie wordt er dan ook naar gestreefd de lichaamscellen in optimale hoeveelheden te voorzien van de benodigde voedingsstoffen. Het is gebaseerd op het behandelen van de oorzaken van je gezondheidsklachten en niet op het bestrijden van de symptomen.

 

Bij orthomoleculaire voeding is het woord voedingspatroon beter van toepassing. Dat heeft namelijk geen tijdelijk karakter, maar duidt op een omslag in het denken en het voeden om je lichaam op te bouwen en goed te onderhouden. Natuurlijk is – zeker in het begin – doorzettingsvermogen nodig om bestaande voedingsgewoonten te doorbreken.

Ik ben van mening dat een persoonlijk plan van aanpak en tijdelijke coaching de sleutel is naar succes. Niemand is hetzelfde. Zodra verbetering voelbaar of zichtbaar wordt, zul je gaan merken dat je je nieuwe gewoontes makkelijk eigen kunt maken.

“Every accomplishment starts with the decision to try”

 

 

 

 

 

× Klik hier voor een vraag via WhatsApp