Deze paddenstoelen zwarte rijst soep is een maaltijdsoep boordevol gezonde nutriënten en is weerstand verhogend, en ondersteunend voor je spijsvertering. Hij is heerlijk zacht en romig van smaak. De paddenstoelen en de zwarte rijst geven de soep een fijne textuur en een verwarmende bite.

Zwarte rijst is volkoren rijst. Hierdoor bevat het ontzettend veel vezels, en geeft het een betere verzadiging dan (bewerkte) witte rijst. Het heeft een lekker nootachtige smaak, en het is rijk aan ijzer, vitamine E (goed voor je weerstand) en staat het hoger dan blauwe bessen op de lijst van antioxidant-rijke voeding. De rijst geeft bij het koken een mooie paarse kleur door de anthocyanen, stofjes die ook weerstand verhogend zijn, en in staat om collageen (de bouwsteen van de wanden in de bloedvaten) te versterken.

 

Wat heb je nodig voor deze paddenstoelen rijst soep (2pp):

 • 2 middelgrote wortelen, in hele kleine vierkantjes gesneden (julienne snijden en dan in blokjes)
 • 3 stengels bleekselderij, in fijne reepjes gesneden
 • 1 rode ui, in fijne snippers
 • 2 knoflook, ontvellen en in kleine stukjes snijden
 • 8 kastanje champignons
 • 100 g paddenstoelen (ik heb een mix gebruikt)
 • 50 g zwarte rijst
 • 2 el bloem (smeltbloem als je niet glutenvrij eet, anders glutenvrij arrowroot)
 • 1 l groentebouillon (2 blokjes)
 • 1 tl gedroogde oregano
 • 1 el verse tijm (blaadjes eraf rissen)
 • z & p naar smaak
 • 100 ml kokosmelk
 • 2 el kokosvet

 

Hoe maak je het:

Verwarm in een grote pan de 2 el kokosolie op medium temperatuur. Voeg de gesnipperde ui toe en roer 2 minuten door. Voeg wortelblokjes, bleekselderij, knoflook en de champignons en paddenstoelen toe en roer 8 minuten regelmatig door. Strooi de arrowroot erover en meng door het geheel. Voeg de zwarte rijst, de bouillon, de oregano en tijm toe, alsook een flinke draai zout en zwarte peper. Breng aan de kook, en zet het vuur laag.

Laat de soep ongeveer 45-60 minuten op zacht vuur en deksel op de pan garen (de zwarte rijst). Roer iedere 10 minuten even door en voeg eventueel wat extra bouillon toe als het te droog wordt. Proef of de rijst gaar is. Voeg 100 ml kokosmelk toe en kook nog 2 minuten mee. Door de kokosmelk wordt het een heerlijke romige soep. Naar eigen smaak kun je wat meer kokosmelk toevoegen. Houd je niet van kokosmelk dan kun je ook amandelmelk gebruiken.

Breng op smaak met zout en peper indien nodig.

Enjoy!

 

 

× Klik hier voor een vraag via WhatsApp