Vooral in de herfst en de winter is het fijn om warme of verwarmende maaltijden te eten. Ontbijt met een warme kom havermout in plaats van een koude bak kwark. Verruil rauwkost salades voor een warme salade of een soep. Eet ‘s avonds een warme (stoof)schotel met veel groenten. Het kost je lichaam meer energie om koude voeding te verteren. Ook als je een zwakke spijsvertering hebt (denk aan maag-, en darmklachten zoals snel vol zitten, oprispingen, en je buik die opzwelt na een maaltijd), is het aan te raden om warme maaltijden te eten. Deze warme salade van gegrilde groenten is dan een aanrader! Je zult zien dat je snel meer energie krijgt, en je spijsvertering verbetert.

Deze salade van gegrilde groenten kun je vanzelfsprekend maken van alle groenten die je lekker vindt.

Wat heb je nodig voor deze gegrilde groenten salade (2pp):

  • 2 handen rucola
  • 1 zoete bataat
  • 1/2 fles pompoen
  • 2/3 courgette
  • 2/3 aubergine
  • 4 el pitten (bijv. zonnebloem-, pijnboom-, pompoenpitten)
  • 6 olijven
  • verse tijm en rozemarijn
  • peper en zout
  • 2 el limoen- of citroensap

Hoe maak je deze gegrilde groenten salade:

Je kunt ervoor kiezen om de groenten te verwarmen in de oven op 160 graden (is minder werk) of je grilt de groenten in een grill pan tot ze gaar zijn. Ik heb voor deze salade de zoete aardappel en pompoen in de oven verwarmd. De courgette en aubergine heb ik in een grill pan gegrild.

  • Verwarm de oven voor op 160 graden
  • Maak een dressing in de verhouding van 2 el olijfolie, 1/2 teen knoflook, 3 takjes tijm rissen, 1 takje rozemarijn fijn snijden, p & z naar smaak
  • Rooster de pitten zachtjes in een droge koekenpan
  • Snij de flespompoen in halve maantjes van ongeveer 1 cm dik en verwijder de pitten
  • Schil de zoete bataat en snijd in plakken van 1 cm
  • Snijd de courgette en aubergine in plakken
  • Wrijf de pompoen, zoete bataat met de dressing in, doe ze in een ovenschaal of op bakpapier en schuif in de oven (15-20 min)
  • Smeer de courgette en aubergines in met de dressing en grill ze in een grillpan op middelhoog vuur tot er grill strepen ontstaan.
  • Snijd de olijven in dunne plakjes
  • Verdeel de rucola over de borden en verdeel de groenten. Strooi de pitten en olijven erover.
  • Besprenkel de limoen- of citroensap erover.

 

Tip: als je nog wat extra eiwitten erbij wilt gebruiken, kun je wat feta blokjes mee verwarmen in de oven. Of je neem er een gekookt ei bij.

× Klik hier voor een vraag via WhatsApp