Voor veel mensen is brood nog steeds iets wat ze dagelijks – soms zelfs 2 x per dag – eten. In mijn praktijk zie ik vaak dat mensen die veel (tarwe)brood eten, last hebben van darm- en vermoeidheidsklachten. Dit zou kunnen komen door tarwe. Het kan ook door gluten (bepaalde eiwitten) zijn die in tarwe en andere granen zitten (spelt, rogge). Ik adviseer dan ook meestal om de gewoonte om altijd brood te eten te doorbreken. Maar….af en toe brood is en blijft wel heel erg lekker.

Zuurdesem brood is vaak een alternatief dat beter ‘valt’. Zuurdesem brood bevat minder gluten, waardoor het makkelijker is om te verteren voor mensen met een gluten intolerantie. Dit brood lijkt ook minder effect te hebben op de bloedsuikerspiegel. Hierdoor voorkom je dat je na de lunch een energie dip krijgt.

Wat ook belangrijk is, is dat je de boterham dik belegd. Daar gaat het juist om. Door te kiezen voor goede eiwitten, vetten en groenten als beleg, maak je boterham een volwaardige lunch.

Vandaag heb ik gekozen voor een combi van spelt/rogge zuurdesem brood.

Beleg opties:

  • halve avocado geprakt
  • een hard gekookt ei
  • kiemgroenten
  • peper & wat zout

 

  • geitenkaas
  • cress
  • granaatappel pitjes
  • wat honing

 

× Klik hier voor een vraag via WhatsApp