Wat is goede voeding voor jou?

De discussies en meningen over voeding heeft inmiddels wel een hoge mate van detail bereikt. We worden overspoeld met informatie over wat gezond voor je is en wat niet. En vaak is dit ook nog tegenstrijdige informatie.

Hoe bepaal je nog wat goede voeding is voor jou?

We weten vooral heel veel niet over voeding

Ik ben meer van de ‘down-to-earth’ instelling.  Laten we eerlijk zijn: “We weten vooral heel veel niet over voeding”.  Het perfecte dieet, dat voor iedereen werkt is nog niet ontdekt. Een optimaal dieet is naar mijn mening ook persoonsgebonden. En het hangt ook af van de omstandigheden waarin iemand zit.

In een stressvol bestaan, of als je veel en intensief sport bijvoorbeeld, heb je een ander voedingspatroon nodig. Daarnaast kunnen er bepaalde voedingsstoffen zijn waar je allergisch voor bent of waar je (tijdelijk) gevoelig op reageert. Dan kan een speciaal voedingspatroon jou veel gezondheidsvoordelen opleveren.

De ‘hype’ over gezonde voeding zal nog wel even blijven. En ik zal ook aandachtig nieuwe ontwikkelingen op het gebied van voeding en gezondheid blijven volgen. Daar ligt mijn passie.

Wat zijn nu tips waar je je echt aan vast houden?

Eat food. Not too much. Mostly plants.

Tegen het beroemde gebod ‘Eat food. Not too much. Mostly plants.‘ is weinig in te brengen. Kies voor echte voeding zonder label. En varieer. ‘Whole foods’ zijn het beste alternatief. Daar kunnen geen dure voedingssupplementen tegen op. Voedingssupplementen kunnen daarentegen tijdelijk zeker nuttig zijn.

Als je gezond wilt eten is het belangrijk altijd naar je hele voedingspatroon te kijken. Met gezond verstand. En met gevoel. Sla niet door en doe alles met mate.

Maar

waar begin je en hoe bepaal je nu wat goede voeding is voor jou?

Mijn motto is: ‘pak het in de basis goed aan’

Begin bij het begin. Ik geef wat tips die je misschien al kent, maar vaak zit de kracht in de herhaling:

  • Staar je niet blind op calorieën maar focus op de kwaliteit van je eten.
  • Eet zoveel mogelijk vers en onbewerkt.
  • Zorg dat minimaal de helft van je bord bestaat uit verse groenten (liefst ook tijdens de lunch).
  • Varieer. Eet zoveel mogelijk verschillende groenten in een week.
  • Eet de producten van het seizoen.
  • Koop zo puur mogelijk, het liefst biologisch en lokaal geproduceerd.
  • Laat zaden, noten en kiemen vaste onderdelen zijn van je voedingspatroon.
  • Neem de tijd voor je maaltijd. Kauw goed.
  • Drink voldoende water gedurende de dag en drink vooral tussen de maaltijden door.
  • Kook zo veel mogelijk zelf. En varieer met (kook)methodes (wokken, stomen, blancheren, kort koken, oven)
  • Zorg dat je een gezond alternatief bij je hebt voor als je trek krijgt.
  • Let op suiker en trap niet in verstandige suikers.
  • Vervang ongezond vet door de juiste producten (bijvoorbeeld koude olijfolie, vette vis, avocado, zaden (tahin), noten, kokosvet)
  • En…geniet ook af en toe van jouw ‘guilty pleasures’.

Je zult merken dat als je deze gewoonten door gaat voeren, je intuïtief zult gaan aanvoelen wat je lichaam echt nodig heeft, en waar je lichaam last van heeft.

Wat brengen deze basis gewoonten je nog meer?

Je zult steeds minder behoefte krijgen aan ongezonde troep. Dat scheelt een hoop ballast.

Enne, niet vergeten, je doet het voor jezelf hè? Jij staat achter het roer van jouw leven.

 

× Klik hier voor een vraag via WhatsApp