Orthomoleculaire geneeskunde

Gezondheidsklachten en orthomoleculaire geneeskunde

Waarom ontstaan bepaalde klachten? Waarom heeft de ene vrouw wel (hormonale) klachten en de andere niet? Hoe ontstaan symptomen en gezondheidsklachten?

Symptomen en gezondheidsklachten ontstaan als processen in ons lichaam uit balans raken. Alleen al een tekort aan vitamine C of Magnesium kan er bijvoorbeeld al voor zorgen dat er honderden processen in ons lichaam niet meer optimaal kunnen verlopen. Het is niet moeilijk voor te stellen dat tekorten aan meerdere voedingsstoffen op den duur merkbaar gevolgen hebben voor je gezondheid.

Niet alleen tekorten aan voedingsstoffen maar ook chronische stress of te weinig (of te veel) beweging kan ervoor zorgen dat hormonale en andere lichaamsprocessen uit balans raken. Op den duur kan dit leiden tot gezondheidsklachten.

Klachten als vermoeidheid, last van je darmen, hoge bloeddruk, hoog cholesterol, slecht slapen, hoofdpijn, slechte concentratie, stijfheid, trage schildklier, PMS, PCOS, vleesbomen, niet kunnen afvallen zijn indicaties dat je lichaam uit balans is. Het zijn signalen van je lichaam dat je iets zult moeten veranderen in je leven. Een verandering die je vanaf vandaag al kunt doorvoeren, is een verandering in je leefstijl. Een leefstijl die bij je past en die je energie gaat opleveren waardoor je je weer fit en in balans voelt.

De keuze die je maakt vandaag kan grote verbeteringen voor je gezondheid opleveren voor de rest van je leven

Wat betekent orthomoleculaire voeding?

De term orthos komt uit het Grieks en betekent juist, recht, goed of gezond. Moleculair heeft betrekking op molecuul. In de orthomoleculaire geneeskunde maakt men gebruik van de kennis uit de biochemie, waarbij de celstofwisseling ontrafeld wordt. Op celniveau (onze bouwstenen) wordt onderzocht wat de werking is van de microvoedingsstoffen (vitaminen, mineralen, sporenelementen en andere plantenstoffen) en macrovoedingsstoffen (koolhydraten, eiwitten en vetten) in ons lichaam om een goede gezondheid in stand te houden.

In de orthomoleculaire therapie wordt er dan ook naar gestreefd de lichaamscellen in optimale hoeveelheden te voorzien van de benodigde voedingsstoffen. Het is gebaseerd op het behandelen van de oorzaken van je gezondheidsklachten en niet op het bestrijden van de symptomen. Bij orthomoleculaire voeding is het woord voedingspatroon beter van toepassing. Dat heeft namelijk geen tijdelijk karakter, maar duidt op een omslag in het denken en het voeden om het lichaam op te bouwen en goed te onderhouden. Doorzettingsvermogen is nodig om bestaande voedingsgewoonten te doorbreken. Alleen een passend individueel plan van aanpak is de sleutel naar succes. Niemand is hetzelfde. Zodra verbetering voelbaar of zichtbaar wordt, is doorzetten eenvoudiger.

Je eigen goeroe worden speelt hierbij een cruciale rol.

Ter illustratie geef ik een aantal voorbeelden van veel voorkomende symptomen van tekorten:

Vitamine D

Een tekort aan Vitamine D komt veelvuldig voor. Daarom geef ik hier iets meer achtergrond over dit prohormoon. Dit in vet oplosbaar hormoon komt in twee vormen voor: plantaardig (D2 genoemd) en dierlijk (D3). De dierlijke variant kan beter door het lichaam verwerkt worden. We kunnen deze vitamine zelf aanmaken onder invloed van zonlicht, wat meteen verklaart waarom wij hier massaal een tekort hebben. Zonnebrandcrème, weinig zon, kleding of een getinte huid verhinderen de aanmaak van deze zeer belangrijke vitamine. Een vitamine D serumwaarde van 80 mmol/l wordt gezien als optimaal. Vitamine D is nodig om calcium en fosfor op te nemen, waardoor de botten en tanden sterk kunnen blijven. Ook heeft deze vitamine een krachtige invloed op de stemming, zij werkt tegen neerslachtige gevoelens en depressie.

Tekort aan Vitamine D 

geeft: een zwak beendergestel, depressieve gevoelens, veel urineren, misselijkheid, duizeligheid, verlies van eetlust, een verhoogde ontstekingsactiviteit in het lichaam.

Tekort aan Vitamine E 

geeft: beenkrampen, trage wondgenezing, slapeloosheid, hoge bloeddruk, prikkelbaarheid, concentratie stoornissen, ouderdomsvlekken, onvruchtbaarheid, staar, problemen met vertering van vetten.

Tekort aan Magnesium

geeft: angsten, depressiviteit, gebrek aan energie, een onregelmatige hartslag, hartritmestoornissen, verhoogde bloeddruk, verminderde spierspanning, slapeloosheid, migraine, nervositeit, oorsuizingen, prikkelbaarheid, spierkrampen, trillingen.

Tekort aan zink

geeft: impotentie/onvruchtbaarheid bij mannen, snel last van ontstekingen, witte vlekjes op de nagels, huiduitslag, acné, allergieën, lage maagzuurproductie.

Orthomoleculaire therapie

is erop gericht om door middel van voeding zoveel mogelijk gezonde en nuttige voedingsstoffen binnen te krijgen en zo weinig mogelijk schadelijke stoffen. Het begrip ‘orthomoleculair’ gaat erover dat je mensen probeert weer in hun evenwicht te brengen waarbij de nadruk gelegd wordt op voeding. Helaas levert het gemiddelde westerse voedingspatroon niet de voedingsstoffen die wij echt nodig hebben. Onze voeding past simpelweg niet bij ons genetisch materiaal, met uitputting van het lichaam en ziekte als gevolg…let wel:

gezondheid is meer dan de afwezigheid van ziekte

Door meer kennis te vergaren over wat voeding en voedingsstoffen met jou doen, is het mogelijk om bewust jouw gezondheid te bevorderen. Je weer energiek, fit en blij te voelen. Ik kan jou daarbij helpen.

Maak een afspraak voor een orthomoleculair consult.