Wist je dat groenten uit de kruisbloemigenfamilie – zoals bloemkool, broccoli, spruitjes en boerenkool – echte hormoonhelden zijn? Deze groenten bevatten natuurlijke stoffen die je lever helpen bij het afbreken en ontgiften van oestrogeen, wat bijdraagt aan een gezonde hormonale balans. Door elke dag iets van deze groenten te eten, kun je oestrogeendominantie helpen voorkomen – een veelvoorkomende disbalans bij vrouwen die zich kan uiten in PMS, stemmingswisselingen of pijnlijke menstruaties.
In deze salade combineren we bloemkool met kikkererwten, verse kruiden, ui en romige tahin – vol smaak, vezels en natuurlijke ondersteuning voor je hormonen.
Wat heb je nodig (4 pp):
- 1 middelgrote bloemkool, gesneden tot kleine bloemkoolroosjes
- 1 pot of blik kikkererwten, goed afgespoeld tot het schuim weg is en een beetje droog gedept
- 2 grote handen baby spinazie
- 1 rode paprika in repen gesneden
- 1 middelgrote rode ui, fijn gesneden
- 1 citroen
- 150 g witte tahin (sesampasta)
- 3 el zonnebloempitten (zachtjes roosteren in een droge koekenpan zodat het beter verteerbaar is)
- 10 g peterselie fijn gehakt
- 10 g dille fijn gehakt
- 2 el kappertjes (optioneel)
- 1 flinke tl komijnpoeder
- 1 tl gerookte paprika poeder
- 1 tl oregano (gedroogd)
- 1 tl zout
- peper
- 3 el olijfolie
Hoe maak je de dressing:
- 150 g witte tahin
- 2 el citroensap
- 1 teen knoflook, geraspt
- snuf zout
- warm water om dressing om de dikte te krijgen die jij wilt
Bepaal zelf of je de dressing zo op smaak vindt. Dit is een basisrecept. Ingrediënten die je nog toe kunt voegen zijn bijvoorbeeld peterselie, sesamzaadjes, honing, sriracha om het wat pittiger te maken.
Hoe maak je het:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Haal de ovenplaat eruit en bedek met bakpapier. Mix de komijnpoeder, gerookte paprika poeder, een tl oregano, en een flinke draai zout en peper in een klein kommetje. Leg de bloemkool en de kikkererwten op de bakplaat en strooi de kruiden en 3 el olijfolie erover heen. Zorg dat de kruiden en olie goed verdeeld worden. Leg de reepjes paprika ernaast en schuif dit voor ongeveer 30 minuten in de oven totdat de bloemkool beetgaar is en de kikkererwten licht crispy. Haal na ongeveer 15-20 minuten de rode paprika uit de oven en leg apart.
Maak de dressing in een kleine mixer of met de staafmixer: 150 gram lichte tahin, 2 el citroensap, een beetje zout (naar smaak) en wat peper naar smaak. Mix totdat het smooth is. Als het te dik is voeg dan warm water toe totdat het een mooie vloeiende maar wel redelijk dikke dressing is.
Voeg de twee handen spinazie de laatste 2 minuten aan de oven toe bij de bloemkool en de kikkererwten. Je kunt de spinazie ook met een klein beetje olijfolie in een kleine koekenpan 1-2 minuten verwarmen totdat het net gaat slinken.
Doe de bloemkool, kikkererwten en spinazie in een schaal. Snijd de de rode paprika in kleine blokjes en voeg toe. Voeg de gesnipperde uit, de verse peterselie en dille, zonnebloempitten en de kappertjes toe. Drizzle naar smaak een deel van de tahin dressing erover en smullen maar!