🥚🎃 Frittata met ei, pompoen en salie: goed voor je darmen én je hormonale balans!

Deze herfstige frittata is niet alleen lekker, maar ook voedzaam voor je darmgezondheid en hormonale balans:

Pompoen zit boordevol prebiotische vezels die je goede darmbacteriën voeden – essentieel voor een gezonde spijsvertering én indirect voor hormonale regulatie.

Eieren leveren hoogwaardige eiwitten en belangrijke vetoplosbare vitamines (zoals D en B12), die je lichaam helpen bij het aanmaken van hormonen.

Salie heeft ontstekingsremmende eigenschappen en wordt traditioneel gebruikt ter ondersteuning van de overgang en vrouwelijke hormoonbalans.

👉 Gezonde darmen = betere opname van voedingsstoffen en een stabieler hormonaal systeem. Win-win dus!

Wat heb je nodig?

  • 1/2 flespompoen geschild en in dunne plakken (1,5 cm ongeveer) of in blokjes als je dit makkelijker vindt
  • 2 rode uien in dunne ringen
  • 2 takjes rozemarijn (naaldjes heel fijn gesneden)
  • 3 takjes salie, alleen de blaadjes. De helft in stukjes snijden en de kleinere salieblaadjes heel laten
  • 6 eieren
  • 150 ml (haver) room (ik heb voor haverroom gekozen omdat ik zuivelproducten beperkt gebruik)
  • 1 tl gerookte paprika poeder
  • olijfolie
  • optioneel: 6 zongedroogde tomaatjes in reepjes gesneden

Hoe maak je het?

Verwarm de oven op 200 graden. Verhit 3 el olijfolie zachtjes in een ovenbestendige koekenpan en bak de ui op halfhoog vuur ongeveer 5 minuten. Schep af en toe om. Als je geen oven bestendige koekenpan hebt, kun je de frittata ook in een ronde bakvorm gieten (vooraf invetten met wat olie of bakpapier erin doen). Voeg daarna de rozemarijn en de salie toe en bak zachtjes mee tot het gaat geuren (ongeveer 1 minuut). Voeg de pompoen toe en bak nog ongeveer 10 minuten mee op laag vuur. Schep regelmatig om (dit gaat eenvoudiger als je de pompoen in blokjes hebt gesneden i.p.v. in schijven).

Klop ondertussen de 6 bio eieren los met 1 tl gerookte paprika poeder, en 150 ml (haver)room. Voeg peper en zout naar smaak toe. Als de pompoen 10 minuten in de pan heeft gebakken, giet je dit mengsel van eieren en kruiden erbij en schuif je de pan of bakvorm ongeveer 20 minuten in de oven.

Als je de smaak nog wat pittiger wilt maken, kun je er ook wat feta doorheen kruimelen voordat het in de oven gaat.

Je kunt hiernaast nog een rucola salade maken met wat dungesneden venkel, 1 el rozijnen en wat zelfgemaakte vinaigrette.

Geïnspireerd door Delicious Foodmagazine

× Klik hier voor een vraag via WhatsApp