Sweet & Hormone Happy – de zoete aardappel toast!
Move over, boterham of cracker – hier komt de zoete aardappel toast!
Deze heerlijk geroosterde plakken zoete aardappel uit de oven zijn een voedzaam, vezelrijk en glutenvrij alternatief voor brood. Belegd met romige hummus en zachte avocado wordt het niet alleen een feestje voor je smaakpapillen, maar ook voor je hormonen. Voor een extra gezonde touch kun je nog kiemgroenten als topping toevoegen of een lichte salade ernaast eten van bijvoorbeeld wat veldsla met wortelrasp olijfolie en wat citroensap.
Voor een extra kick kun je er ook een beetje crispy chili over smeren (guilty pleasure..)
Waarom dit een goede keuze voor jouw hormonale balans?
✔️ Zoete aardappel bevat complexe koolhydraten en vezels die je bloedsuikerspiegel stabiel houden – essentieel voor een gezonde hormoonhuishouding.
✔️ Avocado is rijk aan goede vetten, die je lichaam nodig heeft voor de aanmaak van geslachtshormonen én om ontstekingen te remmen.
✔️ Hummus (kikkererwten!) levert plantaardige eiwitten en B-vitamines, belangrijk voor je energieniveau en cyclus.
Perfect als voedzaam ontbijt of lunch of snack – en extra fijn als je gluten wilt vermijden of op zoek bent naar variatie in je voeding.
Zeg maar hallo tegen je nieuwe favoriete ‘toast’, maar dan hormoonproof én darmvriendelijk!
Wat heb je nodig?
- 2 grote zoete aardappels
- humus (liefst vers gemaakt, anders een zo puur mogelijke variant kant-en-klaar kopen)
- avocado
- gerookte paprika poeder
- peper en zout
- olijfolie
- Optioneel: kiemgroenten
Hoe maak je het?
Verwarm de oven op 160 graden. Meng 1 el olijfolie met een grote snuf gerookte paprika poeder en wat peper en zout. Schil de zoete aardappel en snij in plakken van ongeveer 1-1,5 cm dik. Besmeer de plakken zoete aardappel met de gekruide olie, en leg ze in een schaal of op wat bakpapier in de oven. Prik na 15-20 minuten of de aardappel gaar is.
Laat afkoelen of bewaar na afkoeling in een afgesloten glazen bak in de koelkast voor later gebruik. Als je ze wilt eten, besmeer ze met humus en wat plakken avocado. Eet met daarnaast een bakje lichtverteerbare salade zoals wat veldsla of rucola met wat wortelrasp, olijfolie en citroensap.
Andere toppings:
- avocado (geprakt), ei met rucola
- tahin, spinazie en pompoenpitten
- humus en kimchi
- humus en avocado met een beetje crispy chili oil
- ricotta met granaatappel pitjes
- ricotta met chili flakes
- guacamole, zwarte bonen en koriander (taco-style)