Hormoonproof comfort food uit de oven

Zin in een verwarmende maaltijd die je hormonen een handje helpt én je darmen blij maakt? Dan is dit recept iets voor jou! Denk aan: zoet geroosterde wortels, verwarmde tomaten met gember uit de oven – gecombineerd met luchtige (en eiwitrijke) quinoa en een frisse groene salade. Ik kan je zeggen dat de tomaatjes met gember de salade echt verassend lekker maakt.

Niet alleen een feestje op je bord, maar ook in je lijf:

🥕 Wortels zitten boordevol bètacaroteen, een voorloper van vitamine A, die helpt bij de omzetting van hormonen én ondersteunt bij een regelmatige cyclus en een gezonde huid.
🍅 Tomaten zijn rijk aan lycopeen (als je ze verwarmd, een antioxidant die ontstekingen remt en zo helpt om hormonale disbalans te kalmeren.
Gember stimuleert de spijsvertering en werkt verwarmend – superfijn kruid om regelmatig te gebruiken
Quinoa levert plantaardige eiwitten én belangrijke aminozuren voor de aanmaak van hormonen.
🥗 Groene bladgroenten zorgen voor chlorofyl, magnesium en vezels – essentieel voor een goede darmwerking én het afvoeren van overtollige oestrogenen.

En omdat alles lekker verwarmd is, is dit gerecht extra fijn in de herfst en de winter en ondersteunt een gevoelige spijsvertering. Want ja: rauw is gezond, maar warm is soms gewoon beter voor je lijf.

Wat heb je nodig (2 porties):

  • 250 gram bio cherry tomaatjes
  • ongeveer  2 cm verse gember heel fijn gesneden
  • 400 gram wortels
  • 60 gram quinoa (of meer naar wens)
  • 1 tl kokosbloesemsuiker
  • 1/2 tl komijnzaad
  • verse koriander
  • verse munt
  • olijfolie

Hoe maak je het:

Verhit de (hete lucht) oven op 160 graden. Schil de gember en snijdt heel fijn. Rasp de wortel en snij in de lengte door de helft. Doe de komijn over de wortels met 2 el olijfolie, wat zout en peper. Doe in een ovenschaal en schuif in de oven.

Snij de tomaatjes doormidden. Meng in  een kom 2 el olijfolie met 1 tl kokosbloesemsuiker en de gember. Doe de gehalveerde tomaatjes erbij en meng het goed door elkaar. Doe er naar smaak nog een beetje zout en peper bij. Pak een kleine ovenschaal en rooster de tomaatjes ongeveer een uur in de oven tot ze halfgedroogd zijn. Prik ondertussen in de wortels of je deze beetgaar genoeg vindt.

Kook de quinoa als de wortels en tomaatjes in de oven staan. Ik kook altijd eerst het water (verhouding 2:1). Bij 60 gram quinoa voeg ik 120 ml gekookt water toe en laat dit 10 minuten met deksel op de pan zachtjes koken.

Meng daarna alles door elkaar. Doe rucola of gemengde salade met rucola erdoor heen. Voeg naar smaak verse munt en koriander toe.

Eet smakelijk.

 

× Klik hier voor een vraag via WhatsApp