Heb jij last van je hormonen of hormonale onbalans?

En zou je willen dat je een betere hormonale balans krijgt waardoor je minder stemmingswisselingen hebt, minder moe bent, minder menstruatieklachten hebt?

Het lijkt wel of vrouwen het ‘normaal’ vinden als ze last hebben van hormonale schommelingen. Alsof het hoort bij vrouw zijn. Helaas, normaal is het niet!

Vaak worden deze schommelingen veroorzaakt doordat er te veel oestrogeen ten opzichte van progesteron in je lichaam circuleert. Deze combinatie heet ook wel oestrogeendominantie.

Oestrogeendominantie zorgt voor symptomen van hormonale onbalans. Toch hoeft het niet zo te zijn. Er zijn dingen die je kunt doen met leefstijl om je hormonale schommelingen te verzachten of te laten verdwijnen.

Zijn de volgende symptomen herkenbaar voor jou?

Symptomen die kunnen horen bij oestrogeendominantie

Een overmaat aan oestrogenen ten opzichte van progesteron kan tot allerlei verschillende klachten leiden:

 • gevoelige borsten,
 • pijnlijke menstruaties (en mogelijk endometriose),
 • stemmingswisselingen,
 • PMS,
 • prikkelbaarheid,
 • vocht vasthouden,
 • relatief meer vetopslag op de bovenbenen, heupen en borsten,
 • je kunt je wazig voelen of je merkt dat je vaker cyclus gerelateerde hoofdpijn (of zelfs migraine) hebt.

Wanneer het hormoon oestrogeen in verhouding tot het hormoon progesteron hoog is, ervaren veel meisjes/vrouwen een wervelwind aan emoties (vooral de tweede week) voor de menstruatie. 

Wat zijn oorzaken van oestrogeendominantie?

Overgewicht

Als je overgewicht hebt, kunnen er extra oestrogenen in omloop komen. Je lichaam kan namelijk zelf  oestrogenen maken in de vetcellen. Vooral vrouwen met overgewicht hebben hier dus mee te maken. Meer vetcellen betekent een hoger oestrogeengehalte.

Ben je wat te zwaar en heb je last van hormonale schommelingen? Dan is gezond afvallen een belangrijke stap naar hormonale balans. Ik heb het wel over gezond afvallen. Dat betekent (juist) niet dat je een streng dieet gaat volgen. Je moet juist gaan kijken met welke voeding je de juiste voedingsstoffen gaat binnen krijgen om af te kunnen vallen.

Chronische stress

Ben je stress gevoelig of ervaar je veel stress in je leven? Stress – en vooral chronische stress – zorgt voor een verhoogde aanmaak van het (anti-stress) hormoon cortisol. Cortisol werkt helaas averechts op je hormoonbalans en kan zorgen voor oestrogeendominantie.

Waar komt het door dat stress de hormoonbalans verstoort?

Omdat progesteron gebruikt wordt als grondstof om het stresshormoon cortisol aan te maken. In een situatie van langdurige stress gaat je progesterongehalte daardoor naar beneden. Dit betekent dat het progesteron-oestrogeen evenwicht wordt verstoord. Er zal daardoor in verhouding teveel oestrogeen in je lichaam circuleren.

Wil je minder last wilt hebben van hormonale schommelingen?

Stel vast wat jouw belangrijkste stressoren zijn en kijk wat je daarmee kunt doen. Als je bepaalde stressoren nu niet kunt weghalen, kijk dan voor jezelf wat jou ontspanning geeft. Kies dagelijks uit bijvoorbeeld een wandeling door de natuur, extra bewegen, sporten, yoga, ademhalingsoefeningen, meditatie.

Je lever kan de oestrogenen niet goed afbreken

Werkt jouw lever optimaal? Er kan namelijk ook sprake zijn van een verstoorde afbraak van oestrogenen door de lever. Als de werking van de oestrogenen niet meer nodig is dan is je lever het orgaan dat de oestrogenen zou moeten afbreken en afvoeren via urine of ontlasting. Als de afbraak door je lever niet goed verloopt, blijven de oestrogenen in omloop.

Om oestrogenen goed te kunnen afbreken heeft de lever o.a. nodig:

 • Chlorofyl in de vorm van groene bladgroenten (yep, eet iedere groene groenten!)
 • Di-indolmethaan (DIM) uit kruisbloemige groenten (zoals broccoli, bloemkool) en koolsoorten
 • B-vitamines

Ook is het belangrijk om te kijken of je voeding of alcohol gebruikt die je lever te veel belasten waardoor hij zijn werk niet meer goed kan doen. Het gaat niet alleen om goede voedingsstoffen aan te voeren, maar ook om belastende voedingsstoffen weg te laten in je dieet.

Xeno-oestrogenen, hormoon verstoorders van buitenaf

Een grote veroorzaker van oestrogeendominantie lijkt de blootstelling aan hormoonverstorende stoffen: ook wel xeno-oestrogenen. Xeno-oestrogenen zijn hormoonverstoorders van buitenaf. Zij lijken op onze lichaamseigen oestrogenen en eenmaal in ons lichaam gedragen zij zich ook zo.

Deze hormoonverstorende stoffen zijn veelal afkomstig uit aardolie. Door de bewerking van aardolie zijn producten ontstaan als plastics, conservenblikken, medicijnen, schoonmaakmiddelen, bestrijdingsmiddelen, kleurstoffen, smaakverbeteraars, zoetstoffen, kleding. In kleine hoeveelheden kan het voorkomen in fabrieksvoeding. Het kan zitten in producten als zeep, tandpasta, deodorant, shampoo, cosmetica, nagellak, zonnebrandmiddelen.

Tip:

Ga voor jezelf eens na hoeveel van deze producten je dagelijks gebruikt. Welke stappen zou je kunnen nemen om de hoeveelheid xeno-oestrogenen te verminderen?

Je kunt de inname van xeon-oestrogenen verminderen door o.a. blikvoedsel te verminderen en niet uit plastic verpakkingen te drinken en te eten; door zo veel mogelijk fabrieksvoedsel te vermijden; door zo veel mogelijk biologisch te eten; door natuurlijke alternatieven voor verzorging en cosmetica te kiezen.

Het is zinvol om jezelf kritisch onder de loep te nemen en te kijken welke onderdelen bij jou mogelijk hormoon verstorend werken.

 

 

 

× Klik hier voor een vraag via WhatsApp