De ‘hoe eet ik meer groenten’ tips! Hoe meer groenten je iedere dag eet hoe beter! Met groenten:

 • voed je je lichaam met voedingsstoffen die het nodig heeft,
 • stel je je lichaam in staat te ontgiften,
 • ga je je fitter voelen,
 • zal je huid beter en stralender worden.

Ik streef er zelf naar om minstens 500 gram groenten per dag te eten. Het is niet altijd gemakkelijk om elke dag zo’n forse hoeveelheid te eten. Ik geef je in ieder geval wat tips hoe je aan een flinke dagelijkse portie groenten kunt komen.

 1. Zorg om te beginnen dat je altijd groenten in huis hebt. Een bos wortelen, komkommer, avocado, (gekookte) bieten, tomaten, verse kruiden, venkel, bleekselderij, spinazie etc. Kies zo veel mogelijk voor groenten van het seizoen en uit de streek.
 2. Probeer bij iedere maaltijd iets van groenten te eten anders wordt het lastig om 500 gram te halen. Je kunt ‘s morgens bijvoorbeeld twee eieren roerbakken met wat tomaten, paprika, spinazie, bosui, champignons of paddestoelen, en kruiden al naar gelang wat je in huis hebt.  Of je kunt bijvoorbeeld een gekookt ei en een avocado eten. Als lunch kun je een salade maken van groenten van de avond ervoor of diverse rauwkost mengen met bijvoorbeeld wat quinoa, zilvervliesrijst of wat vis. Ook avocado is heerlijk bij de lunch, gecombineerd met bieten of tomaatjes en pijnboompitten en wat vinaigrette dressing.
 3. Pers groenten uit met een slowjuicer of sapcentrifuge, combineer met wat fruit en je proeft de groenten bijna niet meer. Zeker als je voor zoete groenten kiest zoals biet of wortel verstop je ze gemakkelijk met wat appel in zo’n sapje. Wat verse gember zorgt voor een lekker ‘kick’. Het sap kun je ook makkelijk invriezen.
 4. Doe in verhouding veel meer groenten door een een-pansgerecht. Pureer groenten door een (pasta) saus voor kinderen die niet makkelijk en gevarieerd groenten eten want variatie is belangrijk om alle voedingsstoffen binnen te krijgen.
 5. Maak een smoothie. In tegenstelling tot groentesap met behulp van de slowjuicer  of sapcentrifuge gebruik je de groenten volledig. Er zijn heel veel recepten te vinden op internet want met smoothies kun je eindeloos variëren. Een smoothie is best wel persoonlijk en het is soms even zoeken wat je lekker vindt, maar het is leuk om uit te proberen en je meest favoriete smoothie te maken.
 6. Zorg dat je voor de avondmaaltijd een ruime hoeveelheid groenten maakt zodat je wat over hebt voor de volgende dag. Kies voor minstens 3 soorten groenten.
 7. Maak een volle maaltijd soep. Zo’n gezonde soep boordevol groenten kun je in 20 minuten maken. Als basis gebruik ik vaak een of twee uien, knoflook, en een liter biologische groentebouillon. Zoete bataat of wat bloemkool kun je gebruiken als bindmiddel. De overige groenten kun je naar eigen fantasie toevoegen. Zeker in de herfst en winter zijn soepen heerlijk! Met broccoli, courgettes, pompoen, wortels, venkel en wat (verse) kruiden naar smaak.
 8. Maak een stamppot niet met (alleen) aardappel maar in plaats daarvan (of een gedeelte) met zoete aardappel, knolselderij of pastinaak. Zo neem je ongemerkt een dubbele portie groenten!
 9. Maak muffins van ei en groenten.
 10. Snij wat rauwe groenten in reepjes en maak een lekkere avocado dip of een dip met magere kwark en wat kruiden.
 11. Bak gezonde frietjes in de oven van allerlei verschillende groente, bijvoorbeeld van bataat, pastinaak, pompoen of knolselderij. Strooi er wat olijfolie over en wat verse kruiden zoals knoflook, rozemarijn of tijm. In een handomdraai schuif je het in de oven. Helemaal makkelijk als je ook een stuk wit vis of zalm in de oven gaart.
× Klik hier voor een vraag via WhatsApp