Coronavirus 6 leefstijl tips om het immuunsysteem te versterken

Coronavirus leefstijl tips

Coronavirus 6 leefstijl tips om je immuunsysteem te versterken

De informatie stroom en commotie rondom het coronavirus veroorzaakt enorm veel onrust. Dat is begrijpelijk. Maar verreweg de meeste mensen die besmet raken hebben slechts lichte (griepachtige) klachten. Laten wij vooral niet vergeten dat ons lichaam evolutionair gezien steeds beter gewapend is tegen virussen.

Het is natuurlijk wel zinvol om te kijken hoe je je afweer kunt verbeteren tegen een virale infectie.

Heel simpel gezegd biedt ons immuunsysteem verschillende lagen van bescherming. Allereerst door onze lichaamsbarrières (huid, darmen, longen). Mocht de indringer (het coronavirus) door de barrières heen komen, dan pas komen er echte reacties vanuit ons immuunsysteem op gang.

Wat kun je zelf doen om je immuunsysteem te versterken?

Zie hieronder 6 leefstijl tips om jezelf zo goed mogelijk te wapenen tegen het coronavirus.

 1. Beperk anti-nutriënten zoals gluten en zuivel

Je barrière systeem, waaronder je darmen, je huid, je longen, zijn gevoelig voor bepaalde anti-nutriënten in voeding. Vooral gluten in granen en het eiwit caseïne in zuivel verzwakken ons afweersysteem. Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe, spelt, rogge en gerst. Gluten zitten dus ook in producten die van deze granen zijn gemaakt. Denk aan brood, crackers, pizza, pasta, paneermeel, koek en taart. Als je jezelf beter wilt beschermen tegen vervelende indringers, vermijd dan (de komende periode) zo veel mogelijk gluten en zuivel.

 1. Eet voldoende vezels uit groenten en fruit

Onze barrières bevatten bacteriën. Dit zijn goede soldaten om de vijand buiten te houden. Om onze goede bacteriën te voeden, hebben wij vezels nodig uit onze voeding. Dat zijn niet de vezels uit brood en graan, maar de vezels uit groenten en fruit. Door minstens 500 gram groenten en 2 stuks fruit te eten per dag kan ons eigen bacterie systeem een groot leger vormen. En dat geeft ons bescherming.

 1. Eet knoflook

Knoflook is ontzettend heilzaam en heeft een anti-virale werking. Eet daarom iedere dag wat knoflook.

 1. Neem stress reducerende maatregelen

Stress opent net als gluten en caseïne ook onze barrière systemen. Dat is nu eenmaal een fysiologische reactie bij stress. Dus stress(gevoeligheid) verminderen is een belangrijke bijdrage voor een sterkere afweer.

Bewerkte voeding eten is ook stress voor ons lijf. Laten we met z’n allen de goede dingen gaan eten! Ga een beetje beter naar je voeding kijken om winst te behalen.

Kijk ook naar andere mogelijkheden voor jezelf om stress te reduceren. Ga sporten, mediteren, doe yoga, doe ademhalingsoefeningen. Stress kun je niet altijd vermijden, maar je kunt wel proberen het te reduceren.

Anti-stress tip: geef je lichaam een korte acute prikkel in de vorm van een koude douche.

 1. Zorg voor een gezond bioritme

Een gezond bioritme heeft alles te maken met een optimaal functioneren van je immuunsysteem. Nachtdiensten of standaard te laat naar bed gaan, begrijpt ons lichaam eigenlijk niet. In een normaal bioritme staat het immuunsysteem overdag uit en is het in de nacht even geactiveerd om je lichaam te controleren. Ons immuunsysteem is namelijk een heel duur systeem en kost ons lichaam veel energie. Zorg dus dat je de komende tijd op tijd gaat slapen en op tijd weer op. En laten wij vooral dankbaar zijn voor alle mensen die in deze tijden nachtdiensten moeten draaien.

 1. Tips voor voedingssupplementen ter bescherming tegen infectie

Dit zijn voedingssupplementen die je kunt inzetten bij het optimaliseren van je immuunsysteem.

 • Neem extra Vitamine C (kies hierbij voor een ascorbaten complex). Vitamine C zorgt ervoor dat we optimaal alle soorten witte bloedcellen kunnen aanmaken. Dat is belangrijk want witte bloedcellen kunnen ziekteverwekkers herkennen en onschadelijk maken.
 • Zink. Zink wordt heel vaak vergeten maar speelt een centrale rol in het functioneren van ons immuunsysteem.
 • Vitamine D. Virussen nestelen in onze cellen en daar is Vitamine D nodig om ons immuunsysteem te activeren en de indringer onschadelijk te maken. Mensen die typisch ieder jaar in oktober verkouden worden en dit maar blijft terugkeren in de winter hebben in veel gevallen een tekort aan Vitamine D.
 • Omega-3 vetzuren suppletie. Dit is zowel preventief van belang als wanneer je besmet bent geraakt. Een gunstige verhouding tussen omega-6 en omega-3 vetzuren is daarbij van belang. Een verstoorde balans tussen beide vetzuren leidt tot een verzwakt immuunsysteem. Vooral de omega-3 vetzuren werken preventief en zorgen ervoor dat je lichaam sneller kan herstellen als je besmet zou raken.
 • Astragalus. Is een plantje met een veelzijdige werking. Astragalus staat vooral bekend om zijn anti-virale effect. Het zorgt ervoor dat een virus niet kan vermenigvuldigen. Het is vanzelfsprekend niet bekend hoe de werking hiervan is bij het coronavirus maar het kan een mooie optie zijn om Astragalus te gebruiken de komende weken.