Een stukje pure chocolade met een hoog cacaogehalte (meer dan 75%) is een healthy choice na het eten. Het bevat vezels, zink, ijzer, magnesium, koper, mangaan en een reeks antioxidanten. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat cacao en pure chocolade hoger scoorden op antioxidanten dan welk ander getest voedsel dan ook, waaronder blauwe bessen.

Maar dat is nog niet alles. Cacao bevat stoffen (flavonoiden) die het cholesterolgehalte en de bloeddruk in het lichaam reguleren en hart- en bloedvaten gezond houdt. Bovendien zitten er in cacao ook nog allerlei stofjes die je een blij en energiek gevoel geven (chocola als troostvoeding, dat wist ik wel).

Voor de chocoladeliefhebbers onder ons. We hebben het niet over de eerste de beste reep chocolade in de supermarkt. Zorg ervoor dat je wel pure chocolade met ten minste 75% cacao neemt. De beste chocolade bevat 85% cacao of meer en dan het liefst rauwe cacao. Rauwe cacao is namelijk niet verhit geweest. Bij verhitting van cacao gaan helaas goede voedingsstoffen verloren.

Melkchocolade heeft deze gezondheidsvoordelen echt niet. Daaraan zijn teveel andere stoffen, waaronder suiker, toegevoegd waardoor de gezondheidsvoordelen van cacao teniet worden gedaan en het niets meer is dan een voedingsarme snack. Voor melkchocolade eters is het even wennen, maar na twee weken puur wil je niets anders meer. Zeker nu je weet dat je met pure chocolade je lichaam een cadeautje geeft…

Misschien is het eten van een klein stukje goede kwaliteit pure chocolade elke dag wel een goede manier om je dagelijkse voeding aan te vullen met antioxidanten. Fijn toch?

× Klik hier voor een vraag via WhatsApp