Een frittata met zoete aardappel en spinazie makes a delicious lunch! Het is een perfect gerecht om de restjes groenten die je nog in de koelkast hebt liggen te gebruiken.

Een frittata is eigenlijk ontstaan in Italië vanuit armoede. Het gerecht werd gemaakt van alle groenten en pasta’s die over waren van de dag ervoor. Mijn koelkast was nagenoeg leeg… Er lag nog een zak spinazie en ik had zoete aardappelen, eieren en ui in huis. Meestal maak ik een frittata voor de avondmaaltijd (met een soep vooraf of met een salade erbij) en zorg er dan voor dat ik voldoende maak zodat ik de volgende dag nog een stuk over heb voor de lunch.

Je kunt de frittata ook heel goed koud eten, dus je kunt het ook van te voren maken. 

Benodigdheden frittata zoete aardappel en spinazie

 • 400 g zoete aardappel
 • 100 g spinazie (mag ook 200 g maar ik had maar 100 g in huis)
 • 1 witte ui
 • 3 bosuitjes
 • 7 eieren
 • 50 g pecorino kaas (optioneel)
 • 40-50 g zachte geitenkaas of feta
 • 1 tl komijn
 • 1 tl nootmuskaat
 • peper en zout
 • olijfolie
 • ronde bakvorm

Bereiding frittata

Oven op 175 graden voor verwarmen. Schil de zoete aardappel en snij in blokjes van ongeveer 1,5 cm. Stoom of kook ze daarna gaar (7-10 minuten). Ondertussen in een hapjespan de olie verhitten en de ui en bosui een paar minuten omroeren totdat ze lekker zacht en glazig zijn. Vervolgens de komijn en nootmuskaat toevoegen en het geheel even een minuutje doorroeren. De spinazie kun je daarna steeds in handjes toevoegen totdat het geslonken is. In een kom de eieren los kloppen met wat peper en zout en eventueel de pecorino.

Tot slot kan alles voorzichtig door elkaar worden geroerd en in een ronde bakvorm worden gegoten. Ik heb een taart bakvorm gebruikt die je aan de zijkant kunt open maken. Daarin heb ik eerst bakpapier gelegd zodat je de frittata er makkelijk uit kunt halen. Over het geheel heb ik daarna nog wat zachte geitenkaas gebrokkeld voordat het in de oven ging voor zo’n 15-20 minuten. Voel voorzichtig of de frittata stevig genoeg is.

Heerlijk met wat geroosterde pijnboompitjes en een groene salade.

Geniet ervan!

× Klik hier voor een vraag via WhatsApp