Wil jij weten hoe je voeding in kunt zetten om:

 • meer energie te krijgen
 • je fit te gaan voelen,
 • en geen last meer te hebben van energie schommelingen?

Als je je nu echt beter wilt voelen, lees dan deze 12 voedingstips voor meer energie.

Vanzelfsprekend speelt stress reductie, een gezonde slaap, voldoende beweging eveneens een rol in het krijgen van meer energie. Maar ook hierin speelt gezonde voeding een rol. Met de juiste voeding voor jou kun je stress reduceren, je slaap beïnvloeden, en krijg je zin om te gaan bewegen.

Voeding speelt een belangrijke rol in het terugkrijgen van je energie!

Als jij last hebt van een gebrek aan energie, altijd maar moe bent, en / of een ‘wattenhoofd’ hebt. En lukt het je daardoor niet om dingen te doen die je graag zou willen doen?

Verlang jij naar meer energie?

Kijk of je iets met de voedingstips kunt doen die ik je hieronder geef.

Met de juiste voedingsstoffen geef je je lichaam de kans om zichzelf te kunnen herstellen en de balans te hervinden.

12 voedingstips voor meer energie:

 1. Verminder te veel bloedsuikerschommelingen door tussendoortjes weg te laten. Hou het op maximaal 1 tussendoortje per dag.
 2. Eet niet teveel fruit op een dag. Maximaal 2 stuks in verband met de suikers. Beter een hele sinaasappel eten dan geperste jus d’orange. Van fruitsap stijgt je bloedsuikerspiegel ook sneller en meer.
 3. Eet niet te grote maaltijden. Eet jezelf voor 80% vol.
 4. Breng je koffie terug tot maximaal 1 of 2 koppen koffie per dag. Drink je eerste koffie (of zwarte thee) niet bij het ontbijt, maar het liefst pas na 11.00 uur. Als warme drank kun je koffie vervangen door kruidenthee, een kopje biologische bouillon of gekookt warm water.
 5. Drink voldoende water. Neem als richtlijn 1,5-2 liter water over de gehele dag. Als je een dipje hebt gedurende de dag neem dan eens twee glazen water in plaats van koffie of zwarte/groene thee. Vaak voel je je binnen een half uur al een stuk energieker.
 6. Als je weinig energie hebt, kun je je groenten beter niet rauw eten maar kort stomen of even roerbakken in kokosolie. Je lichaam hoeft dan minder energie te gebruiken om het voedsel te verteren. Als je toch wat rauwkost wilt eten, besprenkel je rauwkost eerst met citroensap. Dat vergemakkelijkt de vertering.
 7. Als je muesli gebruikt, vervang muesli door geroosterde zaden en pitten of door een warme havermoutpap.
 8. Varieer gedurende de week met verschillende (kleuren) groenten en gebruik groenten ook bij de lunch. Hierdoor krijg je meer verschillende nuttige nutriënten binnen.
 9. Varieer met je eiwitbronnen (zoals (mager rund)vlees, vis, kip, kalkoen, schaal- en schelpdieren, lever, ei, bonen, kwark, cottage cheese). Neem bij de maaltijd niet te grote hoeveelheden eiwitten. Hou ongeveer 100 g vis, schaaldieren, schelpdieren, vlees, lever, wild of gevogelte per maaltijd aan.
 10. Eet gezonde vetten zoals avocado, amandelen, walnoten, olijven, olijfolie, lijnzaad, vette vis.
 11. Vervang geraffineerde koolhydraten (zoals witte rijst, brood, pasta) voor koolhydraten die wel veel vezels bevatten zoals zoete bataat, zilvervliesrijst en peulvruchten.
 12. Een groene smoothie of een groentesap geeft je lichaam in 1 keer heel veel extra groenten (en wat fruit). Bij ernstige vermoeidheid of darmklachten kan een groene smoothie ‘te zwaar’ zijn om goed te verteren.

Ik heb bij de tips geen rekening gehouden of voedselgevoeligheden een rol spelen bij jouw vermoeidheid. Als je denkt dat je last hebt van bepaalde voeding, dan moet je daar rekening mee houden. Je kunt dit laten testen.

Als je darmklachten hebt of een slechte spijsvertering, kun je voedingsstoffen mogelijk niet voldoende opnemen. Dan kun je nog zo gezond eten, maar dan ervaar je niet snel een verbetering. Tijdelijke extra suppletie van voedingssupplementen kan dan ook nuttig zijn. Laat je daarover adviseren.

 

 

 

× Klik hier voor een vraag via WhatsApp