Herfst-dip? Mogelijk een tekort aan vitamine D

Herfst. Dat de bladeren van de bomen zijn gevallen vind ik niet zo erg, maar ik mis de zon. Al is het maar een kwartier per dag. Wat heeft dat met vitamine D te maken? Heel veel. Zonlicht op onze huid is onze belangrijkste bron om vitamine D aan te kunnen maken.

‘Herfstdepressie’ of een ‘herfst-dip’ wordt ook wel in verband gebracht met een gebrek aan vitamine D… In ons land bevat het zonlicht alleen tussen april en september de stralen die voor de vitamine D-productie nodig zijn. Dit verklaart voor een belangrijk deel waarom we hier massaal een tekort aan hebben. Vitamine D is weliswaar een in vet oplosbare vitamine die voor gebruik in andere seizoenen in ons lichaam kan worden opgeslagen, maar vaak is dat onvoldoende om optimaal in de behoefte te voorzien. Zeker als je jezelf in de zomer (teveel) beschermt met een zonnebrandmiddel!

Vitamine D en voeding

Helaas blijken wij niet in staat om uit voeding alleen voldoende vitamine D te halen om optimale waardes voor onze gezondheid te garanderen. Onze belangrijkste vitamine D-bronnen uit voeding zijn lever, eieren, garnalen, zalm, makreel, haring en sardines. Visleverolie bevat veel vitamine D.

Voor mij en mijn gezin betekent het intreden van de herfst het moment om regelmatig vitamine D te gebruiken door middel van een supplement. Ik kies voor de betere supplementen waarbij gebruik wordt gemaakt van vitamine D3 ofwel cholecalciferol. Dit is de lichaamseigen vorm van vitamine D.

Vitaminen staan echter nooit op zichzelf. Ze werken met elkaar samen. Een vitamine D tekort kan er ook op duiden dat er tevens andere vitaminen tekorten zijn. Wees je daarvan bewust. Heb je lichamelijke klachten dan kan er meer uit balans zijn.

Vijf redenen waarom ik vitamine D aanvul gedurende de herfst – en wintermaanden

Vitamine D draagt bij aan:

  • Positieve stemmingen en welbevinden
  • Het goed functioneren van je zenuwstelsel
  • Het ondersteunen van de stofwisseling van koolhydraten en vetten
  • Het stimuleren en reguleren van het immuunsysteem
  • Sterke botten en tanden (vit D is nodig om calcium en fosfor op te nemen)

Mogelijke signalen voor een tekort aan vitamine D

  • verlies aan eetlust
  • neerslachtige gevoelens
  • duizeligheid
  • veel urineren
  • verhoogde ontstekingsactiviteit

Mocht je vragen hebben of heb je behoefte aan een persoonlijk consult dan kun je contact met mij opnemen via mijn contact pagina.